Caz revoltător într-un spital din Iaşi. Un pacient pe care îl durea un deget a murit la două săptămâni după internare. Rudele fac acuzaţii grave: bărbatul s-ar fi infectat chiar în spital cu o bacterie puternică, iar cât timp a durat agonia lui, medicii considerau că pacientul se alintă.

Alexandru Ilioi a ajuns în Unitatea de Primire Urgenţe de la Spitalul „Sfântul Spiridon” duminică, 1 octombrie, din ca­uza unor dureri la degetul mare de la pi­ciorul drept. În urma investigaţiilor din UPU, bărbatul a fost diagnosticat cu diabet şi internat în clinica de specialitate, potrivit Ziarul de Iaşi.

„Avea glicemia 380, a fost internat şi a început tratamentul cu insulină. După câteva zile în care a făcut tratament pentru echili­bra­re, a fost operat în clinica III chi­rur­gie pentru problema de la picior. După alte câteva zile, ne spunea că durerile încă persistă şi că sunt din ce în ce mai puternice. Asta se întâmpla cu toate că urma o schemă de tratament cu 2-3 antibiotice, calmante şi antiinflamatorii”, a povestit ginerele victimei.

Potrivit acestuia, vineri, pe 13 octombrie, bolnavul a acuzat crampe abdominale urmate a doua zi de dureri pu­ternice.

„Stătea pe o parte de durere şi avea diaree. Duminică, pe 15 octombrie, arăta foarte rău, abia mai vorbea, nu mai vedea. Atunci a fost transferat în ATI, i s-a făcut un examen ecograf, iar doamna doctor ne-a spus că se miră de ce tempe­ratura nu-i scade sub 40 de grade Celsius, având în vedere că este sub tratament cu antibiotic. O asistentă, în schimb, ne-a spus că se alintă. Între timp am aflat şi noi că este vorba despre infecţie cu Clo­stridium difficile”, a mai nuanţat Ale­xan­dru Costan.

Neavând un diagnostic explicit şi ob­ser­vând că starea pacientului se înrăutăţeşte constant, chirurgii au decis să-i facă pacientului o laparotomie, o operaţie care constă în „deschiderea” bolnavului pentru a observa organele interne. În urma acestei proceduri, medicii au constatat că pacientul a făcut peritonită şi că are bila inflamată.

„S-a intrat în sala de operaţie duminică, în jur de ora 16. Ni s-a comunicat ulterior că dăduse în peritonită de la apendicită, că l-au operat pentru asta şi că i-au scos şi bila tot din cauza unei complicaţii. După operaţie l-au pus pe tratament, iar luni a fost pus pe dializă. Avea în continuare temperatura mare, era balonat, avea ten­siunea 7 şi începuse să se învineţească. Marţi, tensiunea a scăzut la 4 şi în jurul orei 16 a murit”, a povestit ginerele lui Alexandru Ilioi.

Familia bărbatului suspectează că bolnavul s-a infectat cu Clo­stri­dium difficile după ce a folosit toaletele spitalului, a căror igienă ar lăsa de dorit.

„Credem că s-a infectat după ce a folosit băile şi că dezinfectarea lor nu se respectă conform calendarului. Cu o zi înainte să moară tatăl nostru, a murit un alt pacient, iar în urmă cu câteva luni ni s-a spus că au murit alţi bolnavi”, a conchis Alexandru Costan.

Familia bolnavului decedat a soli­citat oficial dosarul pacientului de la managerul spitalului. În prezent, rudele aşteaptă rezultatul autopsiei de la IML. După ob­ţinerea acestor documente, familia Ilioi intenţionează să depună plângeri la Direcţia de Sănătate Publică, la Colegiul Medicilor şi în instanţă.

Managerul Spitalului „Sfântul Spiri­don” a precizat pentru „Ziarul de Iaşi” că du­minică, în ziua în care starea pacientului Ilioi era deosebit de gravă, se afla în spital şi că s-a autosesizat, solicitând o anchetă internă.

„Am cerut explicaţii de la şefii secţiilor în care a fost internat bolnavul, diabet, chirurgie III şi ATI. Cel mai pro­babil mâine după-amiază (n.r. – joi) vom avea rezultatul anchetei, dacă nu, în 48 de ore. Momentan, vă pot spune că res­ponsabilii vor fi sancţionaţi aşa cum trebuie”, a subliniat ec. Ioan Bârliba, ma­nagerul Spitalului „Sfântul Spiridon”.

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here