Americanul Chuck Blazer, fostul înalt responsabil al fotbalului mondial care, devenit informator al FBI, a plonjat Federația Internațională de Fotbal (FIFA) în cea mai gravă criză din istorie, a decedat la vârsta de 72 de ani, a anunțat, miercuri, avocatul său.

„Noi avem marea tristețe de a anunța că prietenul și clientul nostru Chuck Blazer a decedat”, a anunțat Eric Comgold într-un comunicat în care nu a precizat circumstanțele și nici cauzele decesului, în timp ce Statele Unite organizează Gold Cup 2017, cea mai importantă competiție din zona America de nord, Centrală și Caraibelor (CONCACAF) pe care Blazer a creat-o. Blazer suferea de mai mulți ani de grave probleme de sănătate, între care un cancer de colon.

„Greșelile sale, pentru care și-a asumat toată răspunderea, nu trebuie să ducă la uitarea impactului pozitiv pe care Chuck l-a avut asupra fotbalului internațional”, a reamintit avocatul.

Timp de mai multe decenii, Blazer a fost intermediarul unor afaceri de culise din fotbalul mondial. El s-a aflat în centrul unor comisioane și șpăgi pe care le primea de la comitetele de candidatură pentru organizarea unor mari competiții, între care Cupele Mondiale, de la difuzorii TV și alte societăți de marketing sportiv.

Dar pentru a evita închisoarea de care era pasibil, el a devenit din anul 2012 informatorul-cheie al justiției americane în ancheta contra instanței fotbalului mondial. Fostul secretar general al CONCACAF (1990-2011), membru al Comitetului executiv al FIFA (2007-13), și-a „turnat” colegii în favoarea FBI și a relatat cum a primit, împreună cu alți doi înalți responsabili ai FIFA, 10 milioane de dolari pentru a cumpăra votul în cadrul atribuirii Mondialului din 2010 din Africa de Sud.

El a fost suspendat pe viață de FIFA în iulie 2015 pentru că a acceptat mită și diverse „atenții”.

comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here